„Trebuie să avem relaţii cu Rusia, dar nu trebuie să pierdem din vedere provocarea pe care o reprezintă Rusia pentru valorile noastre şi securitatea noastră. Noi trebuie să fim fermi în ceea ce priveşte apărarea principiilor şi valorilor noastre, a frontierelor noastre în Europa”, a declarat ministrul britanic de Externe Philip Hammond.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini le-a cerut celor 28 de miniştri de Externe din UE să elaboreze o „definiţie comună şi unitară privind principiile directoare ale relaţiilor bilaterale cu Rusia”.

UE cere aplicarea deplină şi integrală a acordurilor de la Minsk, care au permis instituirea unui armistiţiu fragil în estul Ucrainei, înainte de a putea lua în considerare ridicarea sancţiunilor.

„În această vară, când vom discuta despre modul în care sunt puse în aplicare acordurile Minsk, se va lua în considerare în mod obiectiv faptele”, a subliniat ministrul de Externe lituanian Linas Linkevicius.

„Securitatea ar trebui să fie primul criteriu”, a insistat Linkevicius, amintind că aceste acorduri prevăd în special încetarea completă a ostilităţilor, retragerea armelor grele de pe linia frontului şi reluarea controlului asupra frontierei de est de către autorităţile ucrainene.

Şeful diplomaţiei britanice a fost deosebit de dur în privinţa preşedintelui rus Vladimir Putin, „care îl susţine enorm pe preşedintele (sirian) Assad în plan militar şi politic”, în contextul în care negocierile între regimul de la Damasc şi opoziţia siriană ar urma să se reia la Geneva.

„Putin trebuie să-i ceară preşedintelui Assad să oprească lansarea de butoaie umplute cu explozibil şi să înceteze atacurile împotriva zonelor ocupate de opoziţie în perioada de armistiţiu. Putin trebuie să-şi ţină protejatul (Bashar al-Assad) şi să se asigure că el respectă regulile pe care Rusia le-a acceptat” pentru relansarea negocierilor de pace, a insistat Hammond.