Potrivit raportului, intitulat „No Place for Children”, peste 8 milioane de copii în Siria şi în ţările vecine au nevoie de asistenţă umanitară, în condiţiile în care planul internaţional de răspuns privind Siria este subfinanţat cronic.

„De două ori mai multe persoane trăiesc sub asediu sau în zone greu accesibile, comparativ cu 2013. Cel puţin două milioane dintre cele care nu beneficiază de asistenţă sunt copii, inclusiv peste 200.000 în zone sub asediu”, indică raportul.

Conform ONU, peste 450.000 de persoane sunt sub asediu. Cazuri de foamete au fost raportate în acest an în zone asediate de către forţele guvernamentale şi aliaţii lor în apropiere de Damasc şi de către Statul Islamic (SI) în estul Siriei.

Violenţele continuă, în pofida unui armistiţiu fragil convenit luna trecută.

UNICEF afirmă că 400 de copii au fost ucişi în 2015. Un raport separat, difuzat vineri de către un anumit număr de organizaţii umanitare, inclusiv Oxfam, afirma că cifrele ONU arată că cel puţin 50.000 de persoane au fost ucise din aprilie 2014.

„O tendinţă de preocupare deosebită o reprezintă intensificarea recrutării de copii”, a afirmat UNICEF.
„Copiii sunt încurajaţi în mod activ să se alăture războiului de către părţile aflate în conflict, oferindu-le daruri şi „salarii” de până la 400 de dolari lunar”.

Începând din 2014, părţile beligerante au recrutat copii de vârste şi mai mici, unii de numai şapte ani. Mai mult de jumătate dintre copiii recrutaţi, în cazurile verificate de către UNICEF în 2015, aveau vârste sub 15 ani.

În înregistrări video macabre ale propagandei grupării Statul Islamic puteau fi văzuţi copii filmaţi în timp ce executau prizonieri.

În afara Siriei, peste 151.000 de copii sirieni s-au născut ca refugiaţi. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproape 70.000 de copii sirieni refugiaţi s-au născut numai în Liban.

Circa 2,8 milioane de copii sirieni — în Siria sau în ţările vecine — nu merg la şcoală. Zeci de şcoli şi de spitale au fost atacate în 2015, potrivit organizaţiilor umanitare.
„Jumătate din întregul personal medical a părăsit Siria şi numai o treime dintre spitale sunt funcţionale. Fiecare medic care îngrijea circa 600 de persoane se ocupă acum de un număr de până la 4.000 de persoane”, potrivit UNICEF.

În ţările vecine cu Siria se află mare majoritatea celor 4,8 milioane de refugiaţi sirieni. În Europa de află a opta parte din numărul celor care s-au refugiaţi în acele ţări.

Într-un raport comun, separat, al agenţiilor umanitare, intitulat „Fuelling the fire”, sunt criticate puterile mondiale, inclusiv Rusia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (SUA), Franţa, Turcia, Qatar, Arabia Saudită şi Iran, care „şi-au intensificat angajarea militară în Siria”. „În grade diferite, aceste state — care ar trebui să aibă un rol cheie în a pune capăt suferinţei în Siria — contribuie activ la această suferinţă”, se spune în raportul comun.

La Geneva încep luni negocieri de pace sub egida ONU, în încercarea de a pune capăt conflictului din Siria, care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi.