„Trupurile neînsufleţite a două surori, dintre care una minoră şi una însărcinată, şi al unui bărbat au fost descoperite înecate în râul Suva Reka, după ce cele trei persoane au încercat să intre în Macedonia”, a declarat Natalija Spirova Kordic, purtătoare de cuvânt a poliţiei macedonene.

Iniţial, ea a anunţat decesul prin înecare a doi bărbaţi şi al unei femei. Victimele făceau parte dintr-un grup de imigranţi afgani care încercau să intre în Macedonia ilegal şi care au fost salvaţi.

„Nouăsprezece dintre aceşti imigranţi se află în prezent într-un centru de primire la Gevgelija şi patru au fost spitalizaţi”, a mai spus Kordic, precizând că imigranţii răniţi suferă în principal de fracturi.

Acest grup de imigranţi, printre care s-au aflat şi victimele, au încercat, în noaptea de duminică spre luni, să treacă ilegal frontiera dintre Macedonia şi Grecia, a precizat poliţia macedoneană. Trupurile lor au fost descoperite luni dimineaţa, în jurul orei 6:45 (5:45 GMT).

Centrul macedonean pentru situaţii de criză a anunţat la rândul său, într-un comunicat, că „trei imigranţi, etnici afgani, au murit înecaţi după ce au traversat ilegal frontiera greco-macedoneană lângă satul Moin”, vecin cu Gevgelija.

Sudul Macedoniei este afectat în ultimele zile de ploi diluviene şi apele râurilor sunt umflate, ceea ce a obligat autorităţile locale să ia măsuri împotriva unor posibile inundaţii.

„Ruta balcanică” este închisă de miercurea trecută, după decizia Sloveniei de a nu mai lăsa să treacă pe teritoriul său refugiaţi fără viză, măsură destinată să-i descurajeze pe noii imigranţi să vină în Europa.

Croaţia, Serbia şi Macedonia au adoptat imediat aceeaşi politică faţă de imigranţi. Peste 14.000 de imigranţi sunt blocaţi, în condiţii mizere, în tabăra de refugiaţi de la Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia. O mie dintre ei au încercat luni să treacă în Macedonia pe o rută alternativă celei prin Idomeni.