Mai mulţi responsabili ai opoziţiei au reacţionat la acuzaţiile ministrului polonez la adresa Moscovei, reamintind că niciun fel de dovadă în susţinerea tezei unui atentat nu a fost găsită după tragedie.

„Acest gen de declaraţie poate fi calificată drept nefondată, părtinitoare şi care nu are nimic de a face cu circumstanţele reale ale accidentului aviatic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă de pe lângă Parchetul rus, a calificat drept „absurde” aceste afirmaţii ale ministrului polonez al Apărării, potrivit Reuters şi TASS. 'Un nou lider a apărut în cursa pentru cele mai absurde şi stupide declaraţii', scrie Markin, în microblogul său de pe Twitter, ataşând link-ul către un articol cu afirmaţiile ministrului.

„După Smolensk, putem spune că noi am fost prima victimă majoră a terorismului în conflictul ce se desfăşoară în faţa ochilor noştri”, a spus Macierewicz, într-o conferinţă susţinută sâmbătă la universitatea ultracatolică din Torun, ale cărui declaraţii au fost intens mediatizate.

Ministrul polonez al Apărării, membru marcant al partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune aflată la putere în prezent în Polonia şi condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, a mai spus că accidentul aviatic de lângă Smolensk 'a avut drept scop să lipsească Polonia de conducerea sa, care a condus naţiunea noastră spre independenţă'.

Ministrul polonez a lăsat să se înţeleagă că ceea ce s-a întâmplat la Smolensk a fost reacţia Rusiei la cererea formulată de Polonia în 2009 de a califica drept 'genocid' masacrarea a mii de ofiţeri polonezi la Katyn de către poliţia politică a lui Stalin în 1940.

„La doar şase luni după aceea, am văzut că încercarea de a ridica această problemă a provocat o reacţie pe care lumea contemporană nu şi-o putea imagina. O reacţie care a antrenat moartea întregii elite poloneze, pur şi simplu moartea delegaţiei poloneze în zbor spre Katyn, deasupra Smolensk”, a spus ministrul polonez. „Terorismul” este o „creaţie a gândirii socialist-sovietice, care nu a existat în istoria mondială occidentală şi creştină”, a mai spus Macierewicz.

O anchetă oficială desfăşurată de Varşovia în perioada când premier era Donald Tusk a concluzionat că o eroare a piloţilor polonezi, în condiţii de ceaţă densă, combinată cu alţi factori, a condus la această catastrofă aeriană, care a îndoliat întreaga ţară. Cu toate acestea, comisia poloneză de anchetă a atribuit şi Rusiei o parte a vinei pentru tragedie, evidenţiind erori comise de doi controlori de trafic aerian şi echipamente care nu funcţionau pe aerodromul militar de lângă Smolensk.

Guvernul polonez a redeschis în luna februarie ancheta cu privire la circumstanţele catastrofei aviatice de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa fostul lider Lech Kaczynski.

Preşedintele Lech Kaczynski împreună cu soţia sa Maria şi alte 94 de persoane aflate la bordul avionului oficial, inclusiv responsabili militari de rang înalt şi oameni politici, şi-au pierdut viaţa în accident. Delegaţia poloneză urma să asiste la o ceremonie comemorativă la Katyn, lângă Smolensk, dedicată împlinirii a 70 de ani de la masacrarea mai multor mii de ofiţeri polonezi la ordinul lui Stalin în 1940.