Potrivit RBC, împreună cu Reznik poliţia spaniolă o caută şi pe soţia sa, Diana Ghindin.

În actuala legislatură, Reznik este adjunctul şefului Comisiei pentru pieţele financiare din Duma de Stat.

Avocatul Gofştein a declarat că, pe 17 decembrie 2015, instanţa de judecată din Spania a acuzat 26 de cetăţeni din Rusia şi Spania, inclusiv pe aşa-numitul şef al departamentului crimei organizate Ghenadi Petrov, pe deputatul Vladislav Reznik şi alţi cetăţeni ruşi. Toţi aceştia sunt acuzaţi de implicare în grupul de crimă organizată „Tambov” şi spălarea banilor pe teritoriul Regatului.

În mass-media rusă dosarul „mafiei ruse” din Spania este legat de „prietenii prietenilor” preşedintelui Vladimir Putin, sugerând că legăturile lui Petrov în cadrul grupării criminale l-au ajutat pe acesta să-şi numească partenerii în funcţii şi poziţii cheie în Rusia, în schimbul activelor din Spania.

Probatoriul este construit, în principal, pe înregistrări ale convorbirilor telefonice ale lui Petrov cu un oarecare Slava, anchetatorii suspectându-l pe Reznik că se ascunde sub acest nume. El însuşi neagă astfel de speculaţii. Potrivit „Rosbalt”, în acest caz Reznik a fost interogat de două ori, la Moscova, unde anchetatorii spanioli au venit special şi prin conferinţă video.

„Mafia rusă” şi autoritatea criminală Petrov

Despre activitatea grupării criminale ruse din Spania s-a aflat în anul 2008, când poliţia spaniolă a desfăşurat o amplă operaţiune denumită „Troika”. Atunci, în Spania, au fost arestaţi mai mulţi cetăţeni ruşi bănuiţi de legături cu gruparea criminală „Tambov”. Procurorii au percheziţionat atunci şi vila lui Reznik de pe insula Mallorca.

În luna mai 2009, „Novaia Gazeta” a scris că membrii mafiei ruse arestaţi în Spania ar fi „prietenii prietenilor” lui Vladimir Putin, care la acea dată ocupa postul de prim-ministru.

Un loc aparte în materialele procurorilor spanioli este atribuit liderului grupării Ghenadi Petrov, care, potrivit presei, într-un stadiu incipient, a fost unul dintre acţionarii băncii „Rossia”. El a fost reţinut în 2008, iar în 2010 a fost eliberat pe cauţiune. În 2012, el a primit permisiunea de ieşire temporară din Spania, dar nu s-a mai întors.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii cercurilor politice şi ai sistemului judiciar din Rusia i-au oferit protecţie lui Petrov. În special, fostul ministru al apărării, Anatoli Serdiukov, se presupune că a avut legături de afaceri cu Petrov. Potrivit procurorilor, socrul lui Serdiukov, fostul premier Viktor Zubkov, care la începutul anilor ’90 a fost subordonatul lui Putin în primăria din Sankt-Petersburg, se presupune că a protejat organizaţia lui Petrov prin anumite decizii politice.

Potrivit procurorilor, un alt oficial rus care a derulat afaceri cu Petrov este si fostul ministru al comunicaţiilor Leonid Reiman. Reprezentanţii acestuia au refuzat sa comenteze situaţia.