Pe 18 septembrie 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55% din voturi, însă, departe de a fi descurajaţi de acest eşec, naţionaliştii din regiunea nordică a Marii Britanii nu au făcut un secret că doresc să se lanseze din nou în aceeaşi aventură.

„Visul nostru este cel al unei Scoţii independente. Să ne putem conduce destinul, să deveni artizanii propriului viitor”, a declarat Nicola Sturgeon într-un discurs ţinut la Glasgow în faţa a 3.000 de simpatizanţi ai partidului de stânga.

„De aceea, pot să vă spun că SNP va lansa în această vară o nouă iniţiativă pentru a mobiliza sprijinul în favoarea independenţei”, a adăugat cea care ocupă, de asemenea, funcţia de premier al regiunii respective.

Şefa SNP s-a exprimat cu ocazia congresului de primăvară al partidului său, destinat să pregătească alegerile parlamentare locale care vor avea loc în mai şi în cursul cărora îşi va pune mandatul în joc. Ultimele sondaje indică o victorie a SNP cu 45% din voturi, cu mult în faţa laburiştilor (20%) şi a conservatorilor (15%).

„Vom ajunge la independenţă numai dacă vom reuşi să convingem majoritatea cetăţenilor noştri că este vorba despre ce e mai bine pentru ţara noastră”, a adăugat Nicola Sturgeon.

Independenţa „este un vis frumos. Iar noi credem în el”, a mai spus ea, citând-o cu această ocazie pe Eleanor Roosevelt: „Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor lor”.

Nicola Sturgeon a repetat, de asemenea, că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, după referendumul de la 23 iunie în această problemă, ar putea contribui la declanşarea unei noi consultări asupra independenţei Scoţiei.

Ar fi „democratic nejustificabil” să îi forţezi pe scoţieni să iasă din UE împotriva voinţei lor, a insistat ea.

Reacţionând la discurs, liderul conservatorilor scoţieni, Ruth Davidson, a afirmat că Nicola Sturgeon uită puţin cam repede rezultatul referendumului organizat în 2014.

Scoţienii „au votat pentru a rămâne în cadrul Marii Britanii şi a sosit timpul ca Nicola Sturgeon să respecte acest lucru”, a spus ea.