Înainte să fie înlăturat de la putere, fostul lider libian ajunsese la o înţelegere cu Italia pentru stoparea valului de imigranţi care voiau sa ajungă în această ţară. Totul avea, însă, un preţ. În 2010, Muammar Gaddafi îi cerea premierului italian, Silvio Berlusconi, 5 miliarde de dolari pe an.

Altfel, Europa va deveni „o altă Africă” ca urmare a sosirii a milioane de migranţi, ameninţa liderul de la Trupoli. „Mâine, Europa ar putea să nu mai fie europeană, ci, dimpotrivă, chiar neagră, având în vedere că sunt milioane de oameni care vor să vină”, insista acesta. Şi a primit banii.

Săptămâna aceasta, Recep Tayyip Erdogan a jucat tare: a solicitat europenilor 6 miliarde de euro şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenilor turci, ca să păzească porţile Europei de refugiaţi. Ca şi Gaddafi, preşedintele turc cere un preţ şi ştie să negocieze, scriu jurnaliştii de la New York Times. „Erdogan încuie şi descuie uşa după bunul său plac”, apreciază Marta Dassu, fost adjunct al şefului diplomaţiei italiene, acum director pentru Europa la Institutul Aspen.

Nu este însă vorba doar de bani. Principalul cost al înţelegerii vizează valorile europene, subliniază New York Times. Cotidianul american reaminteşte că, înainte de întâlnirea cu liderii europeni, Guvernul turc a preluat controlul asupra cotidianului de opoziţie Zaman. „De asemenea, sub pretextul campaniei împotriva preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, Turcia continuă ofensiva asupra PKK, considerat de Ankara organizaţie teroristă”, adaugă sursa citată.

De la realegerea sa, în 2015, Erdogan „a demonstrat o intoleranţă crescândă la opoziţie, protest public şi mass-media potrivnice”, acuză şi Human Rights Watch.

Ce prevede Declaraţia finală a summitului de săptămâna aceasta

1. Turcia şi-a confirmat angajamentul că-i va prelua pe toţi imigranţii care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au trecut din Turcia în Grecia. De asemenea, îi va prelua pe toţi imigranţii ilegali care vor fi prinşi în apele teritoriale turceşti.

Rolul NATO devine mai important în Marea Egee şi toate ţările membre sunt chemate să dea o mână de ajutor.

Se va lucra pe baza noilor propuneri ale Turciei:

- toţi imigranţii ilegali care trec din Turcia în Grecia vor fi trimişi înapoi în Turcia pe cheltuiala UE.
- pentru fiecare sirian preluat de Turcia din Grecia, un alt sirian din Turcia va fi trimis în statele membre UE.
- Se va accelera implementarea liberalizării vizelor, cu orizont de timp sfârşitul lunii iunie 2016.
- Se va accelera deblocarea celor 3 miliarde de euro promişi iniţial până la sfârşitul lunii martie şi se va lua decizia în privinţa unei finanţări iniţiale.
- Se va pregăti deschiderea de noi capitole de negociere
- Se va conlucra cu Turcia pentru îmbunătăţirea condiţiilor umanitare din Siria, astfel încât populaţia să trăiască în zone mai sigure.

În declaraţia finală a summitului se mai spune că liderii europeni au discutat cu premierul turc şi despre situaţia presei din Turcia.

2. S-a pus capăt fluxurilor ilegale de imigranţi pe ruta balcanică prin aplicarea codului Schengen.

3. Va fi întărită Frontex, iar statele membre vor trebui până la 1 aprilie să ofere agenţi. Statele membre sunt invitate să furnizeze mai multe locuri pentru distribuirea refugiaţilor. Comisia va raporta lunar situaţia.