"Ce faceţi dacă strângeţi dovezi serioase despre crime împotriva umanităţii, iar unul dintre cei cinci membri permanenţi (ai Consiliului de Securitate) vă împiedică să mergeţi mai departe?" opunându-se prin veto, a întrebat Michael Kirby în cursul unei conferinţe organizate al Londra în legătură cu situaţia drepturilor omului în regimul de la Phenian.

Înfiinţarea unui comitet de experţi, a spus el, ar fi "o bună etapă, pentru că ar menţine atenţia" asupra subiectului.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al-Hussein, a afirmat la începutul lunii decembrie că este "esenţial" să fie sesizată Curtea Penală Internaţională (CPI) în legătură cu crimele împotriva umanităţii comise în Coreea de Nord. Consiliul de Securitate are însă autoritatea pentru a sesiza CPI, iar unii diplomaţi sunt de părere că Beijingul, ultimul sprijin al Phenianului, îşi va exercita dreptul de veto în faţa oricărei iniţiative în acest sens.

La Londra, Michael Kirby a subliniat că este esenţial pentru comunitatea internaţională să menţină Beijingul în zona de interes a acestui subiect. Chinei "îi place să discute şi atunci există o speranţă", a ţinut el să adauge.

Raportul comisiei de anchetă prezidate de magistratul australian, dat publicităţii în februarie 2014, a atras atenţia asupra încălcării "fără egal în lumea contemporană" a drepturilor omului de către Coreea de Nord.

Dacă mai rămân multe de făcut, de atunci au apărut "dezvoltări pozitive", a mai afirmat Michael Kirby, referindu-se în special la "înfiinţarea unui birou al ONU la Seul pentru a strânge mărturii" de la victimele regimului nord-coreean.