Este vorba de persoane care au călătorit în ţări sud-americane afectate de virus, a informat într-o conferinţă de presă la Oslo directorul Departamentului de boli infecţioase din cadrul Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Jon Arne Roettingen.

„Preconizăm că vor apărea şi alte cazuri la persoane care au călătorit în această zonă”, a admis Roettingen, care a apreciat că riscul propagării virusului în Norvegia este „zero”.

Ţânţarul care transmite virusul aparţine unei specii care nu se trăieşte în Norvegia, astfel încât autorităţile medicale din această ţară nu vor lua măsuri preventive concrete, dincolo de faptul de a sfătui femeile însărcinate să evite zonele afectate pentru a evita posibile riscuri pentru făt.

Un număr de 31 de ţări din America Latină şi Caraibe au detectat până acum transmiterea locală a virusului, între care Brazilia care numără cele mai multe cazuri şi singura care a cunoscut o creştere de zece ori a cazurilor de microcefalie, unul dintre presupusele efecte ale virusului Zika.