„Deoarece medicii ucraineni nu au acces (la Nadia Savcenko), ne-am adresat unor medici germani", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ucrainene, Maria Beţa.

Pilotul militar ucrainean, acuzat de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei în vara lui 2014, refuză să fie examinată de medicii ruşi. „Iată de ce insistăm să fie medici ucraineni sau europeni", a spus Beţa.

Un grup de medici ucraineni trimişi de Kiev se află de mai multe zile în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, însă nu a primit până acum autorizaţie din partea autorităţilor ruse pentru a o vizita pe Nadia Savcenko. „Insistăm asupra acestei autorizaţii, deoarece întreruperea grevei setei trebuie să aibă loc sub supravegherea medicilor", a continuat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene, potrivit căreia sănătatea pilotului militar "s-a deteriorat brusc" în ultimele zile.

Unul dintre avocaţii ruşi ai Savcenko, Nikolai Polozov, a evocat pe pagina sa de Facebook situaţia „critică" a clientei sale. „Febra care nu scade de mai multe zile atestă o inflamaţie gravă a organelor sale interne. Viaţa şi sănătatea sa se deteriorează sub ochii noştri. Timpul contează", a notat el.

Nadia Savcenko a început greva foamei şi a setei la 3 martie, însă de joia a început să consume lichide, continuându-şi în acelaşi timp greva foamei.

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru Nadia Savcenko. Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko îi acuză la rândul său pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse.

Kievul şi Occidentul au făcut de nenumărate ori apel la autorităţile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în ţara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoşenko.