Premierii italian Matteo Renzi, portughez Antonio Costa şi maltez Joseph Muscat, precum şi cancelarul austriac Werner Faymann şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel şi-au anunţat prezenţa la reuniune. La rândul său, premierul grec Alexis Tsipras, lider al partidului stângii radicale Syriza, este invitat „cu titlu de observator".

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, sau preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, vor fi şi ei prezenţi, precum şi şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn şi deputatul olandez Diederik Samsom.

„Europa a dedicat mult timp unor subiecte de actualitate - Grecia, migranţi, refugiaţi, dar a venit momentul de a repune pe ordinea de zi alte subiecte pentru ca europenii să-şi regăsească perspectivele, o agendă de creştere", a explicat anturajul lui Francois Hollande.

Situaţia este preocupantă, susţin aceste surse, fie că este vorba despre creşterea economică prea slabă, despre şomaj sau lipsa de încredere, pe fondul unor „ameninţări de securitate, îngrijorări privind problema migranţilor şi a refugiaţilor şi din cauza avansului populismului.”

Francois Hollande i-a reunit în mai multe rânduri pe înalţii responsabili social-democraţi într-un format similar la Palatul Elysée în 2014 pentru a pregăti summiturile europene, iar acum organizează din nou o astfel de reuniune înainte de summitul UE de la 17 şi 18 martie în care urmează a fi validat acordul cu Turcia privind controlul migraţiei.

Sâmbătă, responsabilii social-democraţi vor analiza „un nou model de creştere" în Europa, accelerarea investiţiilor, dar şi programul din cea de a doua jumătate de mandat al lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene.

Al doilea subiect pe agendă va fi „relansarea Europei" pe fondul crizei migranţilor şi a "luptei împotriva populismului şi extremiştilor", cu obiectivul de a evita ca dezbaterea lansată de britanici privitor la o eventuală ieşire din UE să devină o dezbatere generală.

Potrivit surselor citate de AFP, va fi vorba mai degrabă de „discuţii politice", decât de întocmirea unui "plan general".