Procurorii brazilieni au formulat acuzaţii oficiale împotriva fostului preşedinte Lula da Silva în cadrul unei investigaţii privind spălarea de bani, după ce acesta a fost reţinut şi interogat săptămâna trecută într-o altă anchetă federală pentru corupţie, scrie epochtimes-romania.com.

Acuzaţiile nu au fost specificate dar, conform rapoartelor, ar avea legătură cu un apartament nedeclarat în staţiunea exclusivistă Guaruja care aparent ar fi deţinut de Lula şi soţia sa. Lula a negat că ar fi proprietarul apartamentului respectiv şi susţine că acuzaţiile sunt motivate politic.

Apartamentul a fost construit de firma de construcţii OAS, unul dintre conglomeratele implicate într-un scandal major de corupţie care vizează compania petrolieră de stat Petrobras. OAS a fost acuzată că a plătit mite politicienilor şi oficialilor de vârf de la Petrobras pentru a obţine contracte profitabile.

Investigaţia legată de Petrobras a devenit cea mai mare investigaţie din istoria Braziliei. Iniţial, investigaţia s-a concentrat pe corupţie şi spălare de bani în cadrul companiei petroliere, dar de atunci s-a extins şi include firme de construcţii şi brokeraj. Mulţi membri de vârf ai Partidului Muncitoresc ai fostului preşedinte au fost de asemenea implicaţi în investigaţie.

Lula a fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003-2011 şi a fost urmat de protejata sa, Dilma Rousseff, care s-a alăturat sâmbăta trecută unui grup de sute de persoane care au dorit să îşi manifeste sprijinul pentru fostul şef de stat.