„Veţi transforma Turcia în provincie-tampon (...) mai degrabă le-aţi da (ţărilor UE) 6 miliarde de euro (ajutor european) ca ele să-i păstreze pe toţi sirienii, afganii şi pakistanezii”, a declarat Kiliçdaroglu, preşedintele Partidului Popular Republican (CHP, social-democrat) pentru ziarul Hürriyet. 

Schiţat luni în cadrul unui summit la Bruxelles şi conceput să ofere în cele din urmă un răspuns la afluxul haotic de refugiaţi în Europa, proiectul de acord prevede readmisia în Turcia a tuturor migranţilor care sosesc ilegal în Grecia. 

În schimb, europenii se angajează ca, pentru fiecare sirian ilegal returnat Turciei, să accepte pe acei sirieni care depun cereri de azil pe teritoriul turc. 

Ankara cere, de asemenea, dublarea de la 3 la 6 miliarde de euro a ajutorului propus de UE pentru primirea sirienilor care fug de războiul din ţara lor. 

În fine, Turcia a cerut facilitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci de la sfârşitul lunii iunie şi deschiderea rapidă a negocierilor în cinci noi capitole de aderare. 

Aceste propuneri trebuie să fie analizate de către un summit al UE, preconizat pentru 17-18 martie. 

Kiliçdaroglu şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu faptul că UE îi acceptă în mod prioritar pe sirienii cei mai educaţi şi instruiţi, iar pe restul îi lasă Turciei. 

„Semnarea unui astfel de acord care ar face o discriminare între migranţi ar constitui o profundă lipsă de respect pentru aceste fiinţe umane”, a estimat liderul CHP. 

Proiectul de acord UE-Turcia face obiectul mai multor critici chiar în cadrul celor 28 de state membre ale UE, în timp ce ONU şi numeroase organizaţii neguvernamentale îl consideră deja 'ilegal'.