„În criza refugiaţilor, noi plătim greşelile Uniunii Europene. Deja a trebuit să cheltuim 25 de milioane de euro contribuţie, suntem în stare de urgenţă şi ce am primit noi de la Europa? Nimic! Nici măcar un cent!”, a declarat preşedintele macedonean într-un interviu publicat vineri în cotidianul german Bild.

„Nu suntem nimic, nici membru al UE, nici membru al NATO, nimeni nu are nevoie de noi. Cu toate acestea, noi apărăm Europa de o ţară europeană (Grecia — n.r.) în care controlul asupra fluxului de refugiaţi este deficitar”, a continuat Ivanov.

De asemenea, preşedintele Macedoniei consideră că dacă „într-o logică umanitară Germania a acţionat foarte bine” în această criză, deschizând în septembrie 2015 frontierele sale în faţa afluxului de migranţi, în ceea ce priveşte problema securităţii „ea a eşuat complet”.

Gjorge Ivanov a menţionat faptul că ţara sa a vrut să facă schimb de informaţii în legătură cu jihadişti potenţiali, dar nimeni nu a vrut aceste date. „Am fost întrebaţi abia după atentatele de la Paris. Şi atunci le-am putut spune autorităţilor (europene) că în total zece persoane au intrat în Europa” cu aceeaşi identitate ca unul dintre autori, a explicat el.

Macedonia se află în prima linie pe ruta balcanică folosită de solicitanţii de azil care sosesc pe insulele greceşti dinspre coastele turce, pentru a ajunge apoi în ţări din Europa Centrală şi de Nord.