Liderul Partidului Radical Sârb s-a prezentat joi la Departamentul pentru crime de război al Curţii Supreme de la Belgrad, unde urma să aibă loc o audiere în legătură cu solicitarea TPI de extrădare a lui Seselj. Audierea a fost însă amânată, din motive procedurale.

În faţa a circa 100 de susţinători ai săi strânşi în apropierea Curţii Supreme a Serbiei, Vojislav Seselj a subliniat încă o dată că nu se va prezenta la TPI şi a desfăşurat un drapel al NATO şi unul al UE, care ulterior au fost incendiate.

Seselj a fost pus temporar în libertate în noiembrie 2014. Judecat pentru crime de război comise în Croaţia (1991-1995) şi în Bosnia (1992-1995), el a primit permisiunea de a reveni la Belgrad, din motive de sănătate, fără a fi pronunţat vreun verdict.

De la întoarcerea în Serbia, Vojislav Seselj, care a fost operat de cancer la colon, şi-a înmulţit declaraţiile provocate la adresa TPI şi şi-a reluat retorica naţionalistă, promovând teza creării unei „Mari Serbii”.

Seselj se află pe prima poziţie a listei de candidaţi a Partidului Radical Sârb pentru alegerile parlamentare anticipate din Serbia, ce vor avea loc pe 24 aprilie.

Politicianul naţionalist sârb a fost deja condamnat de trei ori de către TPI - o dată la doi ani de închisoare, o dată la 18 luni de închisoare şi o dată la 15 ani de închisoare, pentru ultraj la adresa Curţii.

În aprilie anul trecut, el a recurs la o nouă provocare prin incendierea în public a drapelului Croaţiei, la Belgrad.