Nadia Savcenko, împotriva căreia Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare, „şi-a întrerupt greva setei şi a reînceput să bea apă, însă îşi continuă greva foamei”, începută în seara zilei de 3 martie, a precizat avocatul Mark Feighin.

Iniţial, Feighin a scris pe Twitter că pilotul militar ucrainean şi-a întrerupt greva foamei şi a setei „la solicitarea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi a compatrioţilor săi”, pentru a reveni apoi asupra declaraţiilor sale şi a preciza că Savcenko a renunţat doar la greva setei.

La rândul său, Nadia Savcenko a anunţat, într-o scrisoare făcută publică de Mark Feighin, că ea va refuza să mănânce până când va fi anunţat verdictul, aşteptat pentru 21-22 martie.

„Am primit astăzi cuvinte de susţinere din partea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. Ştiu că multe persoane fac tot ce le stă în putinţă pentru a obţine eliberarea mea şi le sunt foarte recunoscătoare”, a explicat Savcenko, subliniind că „a auzit” apelul lor de a începe să se hidrateze. „Nu voi recunoaşte niciodată nici vinovăţia mea, nici justiţia rusă”, a reiterat ea.

Într-o scrisoare dată publicităţii tot de avocatul Feighin, Petro Poroşenko îşi asigură compatrioata că „adevărul” va triumfa în curând în procesul său, sugerând astfel că ea ar putea fi eliberată.

Parchetul rus a cerut miercuri 23 de ani de închisoare pentru Nadia Savcenko. Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko îi acuză la rândul său pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse.

Kievul şi Occidentul au făcut de nenumărate ori apel către autorităţile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în ţara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoşenko.