Barack Obama a emis în 2014 două programe „Deferred Action for Parents of Americans and Lawful Permanent Residents'' şi ''Deferred Action for Childhood Arrivals Program'' prin care părinţii cetăţenilor americani, precum şi imigranţii care au fost aduşi pe teritoriul SUA când erau copii să poată aplica pentru „acţiunea suspendării'', care le permite să rămână pe teritoriul SUA fără teama deportării.

Statul Texas şi alte 25 de state au declanşat o procedură la instanţa supremă pentru a bloca demersul legislativ, menţionând că preşedintele îşi depăşeşte atribuţiile. Implementarea celor două ordine executive a fost blocată. Curtea Supremă a SUA va audia în 18 aprilie argumentele administraţiei de la Casa Albă, care a înaintat apel la decizia curţii federale.

Scrisoarea celor 63 de antreprenori şi lideri ai comunităţii de afaceri susţine administraţia Obama în adoptarea celor două ordine executive. Aceştia argumentează că întreaga comunitate de afaceri va avea de câştigat de pe urma politicilor care permit ca persoane neînregistrate circa 11 milioane care trăiesc pe teritoriul SUA, să contribuie la economia americană. Eşecul modernizării sistemului naţional privind imigraţia va face ca afacerile companiilor americane să concureze foarte greu pe plan mondial, au transmis antreprenorii în scrisoarea amintită.

Semnatarii scrisorii menţionează că SUA au beneficiat de spiritul inovativ şi antreprenorial al imigranţilor, care au lansat 25% din companiile din domeniul tehnologiei înfiinţate în ultimul deceniu pe teritoriul Statelor Unite. ''Cum călătoresc în toată lumea, văd multe naţiuni care acordă multă atenţie afacerilor interne. Aud voci care cer ridicarea de ziduri şi îndepărtează oamenii pe care îi numesc +ceilalţi+. Fie că este vorba de imigranţi fără acte, minorităţi nereprezentate sau refugiaţi, trebuie să avem înţelepciunea să înţelegem că cea mai bună cale de a merge înainte este să aducem oamenii împreună, nu să-i despărţim'', a transmis Mark Zuckerberg pe Facebook.