Jensen a criticat atât politica Berlinului de a primi peste un milion de refugiaţi şi migranţi, cât şi rolul central al dnei Merkel în proiectul de acord de la începutul acestei săptămâni între Uniunea Europeană şi Turcia. 

„Merkel a fost surprinsă de numărul de refugiaţi care sosesc în Germania... Cred că iniţial ea nu a văzut amploarea problemei", a declarat Jensen în faţa unui centru de cercetare din Washington. 

Ministrul danez a ironizat faptul că Angela Merkel „este acuzată că a trimis invitaţii refugiaţilor în întreaga lume: +Veniţi în Germania, sunteţi bineveniţi, avem case şi locuri de muncă+", înainte de a încerca "să soluţioneze cu întârziere problema", potrivit lui Jensen.

La summitul UE-Turcia desfăşurat luni la Bruxelles, liderii europeni, sub impulsul puternic al dnei Merkel, au ajuns la un proiect de acord cu Ankara pentru a reduce afluxul de refugiaţi şi migranţi. Acest compromis a fost criticat puternic miercuri de eurodeputaţi şi nu are unanimitate printre cele 28 de state membre. 

„După ce a făcut prea puţin şi prea târziu, ea îşi asumă acum responsabilitatea şi cred că munca e bună", a recunoscut Jensen. 

Dar dna Merkel „ar trebui probabil să ţină cont şi să-i asculte" şi pe ceilalţi pentru că "Germania, oricât de puternică şi mare ar fi, nu poate decide pentru celelalte 27 de state europene", a denunţat el. 

Copenhaga menţine din ianuarie controale aleatorii la graniţele sale cu Germania şi Suedia, ţinând cont de afluxul continuu de migranţi la frontierele externe ale UE, aminteşte France Presse.