Conducerea de la Seul a acuzat Phenianul că a lansat joi două rachete balistice care au zburat pe o distanţă de 500 de kilometri, fiind lansate de pe coasta estică a ţării, din oraşul Wonsan, în Marea Japoniei, potrivit Ministerului Apărării din Coreea de Sud.

De asemenea, Coreea de Nord a anunţat că va renunţa la toate înţelegerile cu statul sud-coreean în privinţa proiectelor comerciale şi va încheia toate afacerile sud-coreene aflate pe teritoriul său, referindu-se la staţiunea montană nord-coreeană din Kumgang şi complexul industrial intercoreean Kaesong.

Seulul a suspendat operaţiunile în zona intercoreeană luna trecută ca sancţiune pentru rachetele lansate de Coreea de Nord şi testele nucleare efectuate.

Statele Unite şi Coreea de Sud sunt, în continuare, în război cu statul nord-coreean din cauză că Războiul Coreean s-a încheiat cu un acord în privinţa utilizării de armament în loc de un acord de pace.

Circa 17.000 de militari americani şi 300.000 de membri ai forţelor sud-coreene participă la cele mai ample exerciţii militare comune din Marea Japoniei care au început luni şi vor dura până pe 30 aprilie ca avertismente la provocările nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a avertizat duminică despre „un atac nuclear preventiv" ca reacţie la exerciţiile desfăşurate.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decis săptămâna trecută impunerea de noi sancţiuni dure asupra Coreei de Nord, după recentele teste nucleare şi balistice. Un proiect de rezoluţie prezentat de Statele Unite a fost adoptat în unanimitate, fiind susţinut inclusiv de China, singurul aliat al Coreei de Nord.