„Ţara noastră săracă în resurse nu poate renunţa la energia nucleară pentru a-şi asigura o aprovizionare constantă cu energie, ţinând cont de aspectele economice şi schimbările climatice”, a afirmat el în plină dezbatere privind reluarea activităţii reactoarelor nucleare.

După un discurs de 15 minute privind progresele înregistrate pentru reconstrucţia regiunii devastate de tsunami la 11 martie 2011, premierul Abe a fost întrebat despre politica nucleară după un ordin de oprire a două reactoare care abia fuseseră repornite.

„Autoritatea Naţională de Reglementare Nucleară a găsit aceste reactoare conforme cu standardele de siguranţă care sunt cele mai severe din lume, pe baza unor criterii tehnice şi ştiinţifice”, a mai spus Abe, adăugând că nu există în acest sens „nicio schimbare”.

El a insistat în repetate rânduri că politica guvernului este de a permite repornirea „tuturor reactoarelor nucleare considerate sigure de acest organism independent”.

În Japonia există în prezent 43 de reactoare potenţial exploatabile (faţă de 54 înainte de accidentul de la Fukushima), însă numai două funcţionează. Alte două (Takahama 3 şi 4) au fost repornite în totalitate sau parţial, însă justiţia a cerut operatorului oprirea lor.

Cea mai mare parte a opiniei publice se opune relansării centralelor, conform diferitelor sondaje realizate de mass-media niponă.

Japonia, cel de-al şaselea mare poluator al lumii, s-a angajat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră cu 26% între 2013 şi 2030.