De la sfârşitul săptămânii trecute, în Ucraina au loc acţiuni de solidaritate cu femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko (34 de ani), judecată în Rusia într-un proces considerat fabricat.

Manifestanţii care au pichetat miercuri misiunea diplomatică a Rusiei din Kiev, cerând eliberarea Nadiei Savcenko, considerată eroină naţională la ea în ţară, au aruncat cu sticle cu iod şi pietre în clădirea ambasadei.

Într-un alt miting în sprijinul Nadiei Savcenko, la Lvov, în vestul Ucrainei, demonstranţii au aruncat cu ouă în clădirea Consulatului General al Rusiei. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a calificat aceste atacuri drept scandaloase.

Într-o declaraţie, Lavrov a spus că intenţionează să abordeze această problemă cu ocazia unei convorbiri telefonice preconizată pentru joi cu Secretarul de Stat american John Kerry.

Savcenko este judecată în Rusia pentru moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în estul separatist al Ucrainei. Tribunalul rus care o judecă urmează să pronunţe verdictul în cazul său în 21 şi 22 martie.