"Daech (acronimul arab al SI) a executat opt luptători olandezi vineri, la Maadan, în provincia Rakka, după ce i-a acuzat că au încercat să dezerteze şi să se răzvrătească", a declarat luni Abu Mohammad, un membru al grupului de cetăţeni jurnalişti "Rakka este măcelărită în tăcere" (RBSS), într-un mesaj postat pe Twitter.

RBSS documentează încă din aprilie 2014 abuzuri comise de către SI în "capitala" de facto a grupării, în nordul Siriei.

Potrivit grupului, tensiunile dintre 75 de jihadişti olandezi - unii de origine marocană - şi agenţi operativi SI din Irak au atins un nou punct culminant în ultima lună.

Alţi trei jihadişti olandezi au fost arestaţi de membri irakieni ai SI, care i-au acuzat că voiau să fugă, iar unul dintre cei trei deţinuţi a fost bătut până la moarte în timpul interogatoriului, potrivit RBSS.

Lideri SI din Rakka au trimis delegaţi să soluţioneze disputa cu membrii furioşi ai celulei olandeze, însă aceştia i-au executat pe intermediari, ca răzbunare, potrivit grupului.

Conducerea SI în Irak a ordonat, după aceea, arestarea tuturor membrilor grupului olandez, care au fost încarceraţi la Tabaqa şi Maadan, în Siria, după care au fost executaţi cei opt, potrivit RBSS.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează conflictul, nu a putut să confirme aceste informaţii.

Cu toate acestea, ONG-ul cu sediul în Marea Britanie a anunţat că trei jihadişti europeni de origine nord-africană au fost executaţi în Wilayet al-Furat - numele pe care jihadiştii l-au dar unei zone situate de-a lungul frontierei dintre Siria şi Irak.

Potrivit serviciilor secrete olandeze, 200 de persoane din Olanda, inclusiv 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi în Irak.