Otto Warmbier, în vârstă de 21 de ani, a fost încătuşat la începutul lunii ianuarie. Asta după ce ar fi încercat să fure un banner cu un mesaj de propagandă de la hotelul unde era cazat. Guvernul de la Phenian a considerat acest gest o ofensă gravă produsă cu acordul tacit al Statelor Unite. În cadrul unei conferinţe de presă, transmisă în direct de televiziunea naţională, tânărul şi-a recunoscut fapta. 

Tânărul a mai spus că a primit o maşină de mâna a doua de la un membru al Bisericii Unite Metodiste, drept „trofeu” pentru pancartă. În plus, a fost asigurat că mama sa va obţine 200.000 de dolari dacă el va fi arestat şi nu se va mai întoarce în Statele Unite. La finalul discursului său, studentul a izbucnit în lacrimi. 

Experţii au declarat că băiatul a fost constrâns de autorităţile nord-coreene să facă asemenea confesiuni. Otto Frederick Warmbier, student la Universitatea din Virginia, a mers în Coreea de Nord cu o agenţie turistică specializată în organizarea excursiilor în statul comunist. Asemenea călătorii sunt profund descurajate de Statele Unite.