Într-un discurs televizat prilejuit de aniversarea mişcării de independenţă din 1919 împotriva ocupaţiei japoneze, Park Geun-Hye a declarat că Nordul îşi va continua testele nucleare în cazul în care comunitatea internaţională nu va răspunde la "provocările sale iresponsabile".

"Dacă vor fi lăsaţi în pace, vor continua", a subliniat d-na Park, care şi-a înăsprit considerabil linia faţă de Coreea de Nord după testul nuclear de la 6 ianuarie şi lansarea unei rachete la 7 februarie, considerat de majoritatea specialiştilor ca un test balistic deghizat. "Coreea de Nord trebuie să înţeleagă clar (...) că nu îşi va putea menţine regimul cu armamentul nuclear", a adăugat ea.

Consiliul de securitate al ONU urmează să voteze marţi pentru adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord.

Rezoluţia, propusă de Washington şi negociată anevoios cu Beijingul, singurul aliat al Phenianului, cere pentru prima dată inspectarea sistematică a vapoarelor care vin dinspre şi se îndreaptă către Coreea de Nord.

Ea impune noi restricţii la schimburi şi interzice navelor nord-coreene "suspectate că transportă produse ilicite" să acosteze în porturile străine. Acest proiect de rezoluţie demonstrează voinţa comunităţii internaţionale de a vedea Phenianul "plătind preţul" pentru refuzul de a pune capăt programului său nuclear, a declarat preşedinta sud-coreeană.

"Guvernul meu va lăsa deschisă poarta dialogului, dar atât timp cât Coreea de Nord nu va arăta că este dispusă să se schimbe şi să se angajeze pe calea denuclearizării, vom continua, împreună cu comunitatea internaţională, să facem presiuni asupra Nordului. Mingea este acum în terenul Coreii de Nord", a mai declarat Park Geun-Hye.