Cel mai recent semnal a venit duminică, când un nou sondaj CNN/WMUR a arătat că preferinţele votantelor democrate se îndreaptă mai mult spre rivalul dnei Clinton, senatorul de Vermont Bernie Sanders, diferenţa dintre ei fiind de 8 procente. Scorul este cu atât mai surprinzător, cu cât, la alegerile primare (caucus) de săptămâna trecută din Iowa, dna Clinton a câştigat cu 11% mai multe voturi din partea femeilor decât senatorul Sanders.

Dificultăţile în a atrage voturile femeilor scot în evidenţă măsura în care fosta Primă Doamnă nu a reuşit până acum să profite de potenţialul candidaturii sale de a scrie o pagină istorică, în acelaşi fel în care Barack Obama a mobilizat minorităţile şi pe liberalii albi entuziasmaţi să aleagă primul preşedinte de culoare ale ţării.

Conştientă de provocare, campania dnei Clinton a încercat în ultimele zile să remedieze situaţia, orientându-i discursurile spre accentuarea statutului său de susţinătoare a drepturilor femeii.

Dacă multe activiste mai vârstnice văd în alegerea dnei Clinton următorul pas logic într-o mişcare mai amplă, altele mai tinere resping ideea de a se simţi obligate să o voteze doar pentru că este femeie. Unele chiar au explicat că Sanders, cu apelurile sale de a se pune capăt inegalităţii şi de a face liber accesul în universităţi, poate fi considerat un candidat mai feminist.

Totuşi, pe parcursul campaniei, Hillary Clinton a început să arate mai multă deschidere şi orientare spre provocările unei candidaturi feminine, uneori ca răspuns la impulsurile venite din partea altor femei.

Multe activiste pentru drepturile femeilor afirmă că sunt mândre să o susţină pe Hillary Clinton, nu pentru că este femeie, ci datorită experienţei sale vaste ca avocat, Primă Doamnă, senator şi secretar de stat.

În săptămânile din urmă, ea a câştigat susţinerea a numeroase organizaţii pentru drepturile femeilor, printre care Planned Parenthood Action Fund, National Organization for Women, Emily's List, NARAL Pro-Choice America şi Feminist Majority Foundation.

Unele au explicat chiar că o vor vota pe dna Clinton tocmai pentru că este femeie.

„Nu a existat niciodată un preşedinte care să ştie cum este să ai menstruaţie, să fii însărcinată ori să naşti”, a scris Kate Harding în publicaţia online pentru femei Dame, la scurt timp după ce fosta Primă Doamnă şi-a anunţat candidatura. În plus, nu a existat niciodată un preşedinte care să se confrunte cu un asemenea sexism izbitor „pentru că a arătat prea mult din decolteu, are glezne groase sau poartă bentiţe care nu o avantajează”, adăuga Kate Harding.

Rămâne însă întrebarea dacă Hillary Clinton se poate folosi de ceea ce se anunţă a fi o campanie prelungită pentru alegerile primare împotriva lui Bernie Sanders pentru a mobiliza femeile în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie, dacă, desigur, va obţine nominalizarea democrată, încheie The Washington Post.