„Nivelul de malnutriţie, în special la copii, este extrem de îngrijorător, aproape 350.000 dintre cei mai mici de cinci ani suferind de malnutriţie acută”, a precizat luni, într-un comunicat, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Somalia, Peter de Clercq.

Aceste cifre amintesc de situaţia din urmă cu patru ani, atunci când o secetă de mare amploare, combinată cu războiul civil, a provocat o foamete ce s-a soldat cu peste 250.000 de morţi.

În prezent, aproximativ 950.000 de persoane luptă în fiecare zi pentru se hrăni şi 4,7 milioane de somalezi, aproximativ 40% din populaţie, necesită ajutor umanitar, conform datelor primite de Unitatea de Analiză pentru Securitate Alimentară şi Nutriţie (FSNAU) a ONU şi de Reţeaua de Alertă privind Foametea (Fews Net, finanţată de Agenţia americană de Dezvoltare).

„În prezent, estimăm că 58.000 de copii riscă să moară dacă nu sunt preluaţi rapid”, a adăugat Peter de Clercq.

Fenomenul meteorologic El Nino, curent cald ecuatorial din Pacific care reapare la fiecare cinci până la şapte ani, cunoaşte în acest an o intensitate puternică. În Cornul Africii, a provocat inundaţii dezastruoase pentru culturi în sudul Somaliei şi o secetă de asemenea dramatică, în special în nord.

„Situaţia cu privire la securitatea alimentară şi malnutriţie în Somalia este alarmantă, în special în anumite părţi din Puntland şi Somaliland (nord), profund afectate de o secetă amplificată de către El Nino”, a explicat ONU, potrivit unui comunicat.

ONU a lansat deci un apel la finanţări de 885 milioane de dolari (792 milioane de euri) pentru a face faţă acestei crize care riscă să se agraveze în regiunile Puntland şi Somaliland.

Situaţia umanitară în Etiopia este de asemenea îngrijorătoare. Cel puţin 10,2 milioane de oameni au nevoie de ajutor alimentar, număr ce ar putea să se dubleze în lunile următoare în absenţa unor măsuri adecvate, potrivit ONU.