Preşedintele kazah a subliniat că tensiunile geopolitice din jurul Turciei influenţează Kazahstanul. „Astăzi este necesar să se găsească modalităţi de ieşire din această situaţie. Multe dintre cauzele a ceea ce s-a întâmplat sunt încă neclare. Conflictele din Siria şi Irak au demonstrat lipsa de unitate între musulmani. Suntem aproape de momentul în care este posibil conflictul dintre suniţi şi şiiţi, prezis anterior în Occident. De asemenea, pentru noi o mare problemă a devenit criza în relaţiile dintre Turcia şi Rusia, ambele ţări sunt aliaţii şi partenerii noştri importanţi”, a spus Nazarbaev.

El a remarcat că vizita lui Davutoglu demonstrează importanţa vectorului turcesc al politicii externe a Kazahstanului. „In acest an Kazahstanul va sărbători 25 de ani de independenţă. Din primele zile ale suveranităţii noastre am depus toate eforturile pentru a aduce mai aproape popoarele noastre frăţeşti… Importanţa Turciei pentru Kazahstan este foarte mare şi nu vom renunţa niciodată la politica de cooperare”, – a adăugat preşedintele kazah.

La rândul său, Davutoglu a declarat că relaţiile dintre Kazahstan şi Turcia se dezvoltă în mod activ în toate direcţiile. „Realizăm proiecte comune în domeniul transporturilor, energiei şi în alte domenii. Se consolidează şi relaţiile comerciale. Dacă Turcia este „uşa” în Europa, Kazahstanul pentru Turcia este calea spre spaţiul eurasiatic”, a conchis premierul turc.