„În cadrul unei reuniuni cu şefii partidelor din coaliţia sa, primul ministru şi-a dat acordul pentru redactarea unei legi care să permită Knesset-ului (parlamentul israelian) să suspende un membru al acestuia după un comportament nepotrivit”, potrivit unui comunicat oficial. Suspendarea s-ar putea face cu aprobarea a 90 dintre cei 120 de deputaţi, precizează documentul.

Acest anunţ a fost emis ca urmare a recentei vizite făcute de trei deputaţi arabi israelieni rudelor unor palestinieni care comiseseră atacuri antiisraeliene şi fuseseră ucişi de forţele de ordine, întâlnire denunţată de o parte a clasei politice. Cei trei deputaţi au asistat şi la reuniunea unui comitet care cerea să se fie restituite familiilor corpurile palestinienilor ucişi.

În ultimele patru luni, în Israel au avut loc violenţe care i-au costat viaţa pe 165 de palestinieni, 26 de israelieni, un american, un eritreean şi un sudanez, potrivit unei evidenţe a AFP.

În faţa recrudescenţei atacurilor, comise în special cu armă albă, Israelul a anunţat că nu va mai restitui corpurile agresorilor familiilor acestora. De fapt, autorităţile au predat mai multe zeci de corpuri, dar au mai păstrat zece.

Premierul Netanyahu a cerut, de asemenea, procurorului general Avichai Mandelblit să se pronunţe asupra legalităţii vizitei celor trei deputaţi.

Jurnalistul politic al canalului de televiziune privat Channel 2 Amit Segal şi-a exprimat îndoiala că o astfel de lege care ar permite Parlamentului să-şi suspende proprii membri — va obţine aprobarea Înaltei curţi de justiţie.