Cel de-al doilea naufragiu, în care şi-au pierdut viaţa 24 de oameni, a survenit în largul provinciei Balikesir. Naţionalităţile victimelor nu au fost precizate.

Cele două naufragii s-au produs în ziua în care cancelarul german Angela Merkel se află într-o scurtă vizită de lucru la Ankara, în încercarea de a presa Turcia să-şi intensifice eforturile pentru a încetini fluxul de imigranţi spre Europa.

Ankara şi Bruxelles au semnat la sfârşitul lunii noiembrie un „plan de acţiune” ce prevede un ajutor european de 3 miliarde de euro în schimbul angajamentului autorităţilor turce de a spori controalele la frontiere şi de a lupta împotriva traficanţilor de persoane.

Statele Uniunii Europene au validat miercuri acest pachet de asistenţă financiară pentru Turcia, pe teritoriul căreia sunt găzduiţi, conform cifrelor oficiale, circa 2,7 milioane de sirieni şi 300.000 de irakieni.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în ianuarie 2016 numărul imigranţilor care au traversat Marea Egee din Turcia spre Grecia a fost de 62.193, alte 272 de persoane pierzându-şi viaţa în această tentativă.