După virusul Zika, Brazilia mai are o problema înaintea Jocurilor Olimpice. Organizatorii susţin ca au sporit gradul de alerta de teama unor atentate ce ar putea avea loc intre 5 şi 21 august.

"Suntem într-o alertă continua! Suntem pregătiţi pentru cel mai rău scenariu", a declarat Andrei Rodrigues, secretarul guvernamental de securitate in cazul evenimentelor majore, citat de agenţia AFP.

Brazilia a sporit astfel forţele de securitate ce vor păzi peste 10 mii de sportivi şi sute de mii de turişti ce vor asista la Olimpiada de la Rio. Forţele de ordine sunt de doua ori mai numeroase decât la Olimpiada din urma cu patru ani, de la Londra. Astfel, 47 de mii de poliţişti şi 38 de mii de soldaţi vor asigura securitatea la Rio.

Temerile organizatorilor pleacă în special de la ameninţările concrete pe care Maxime Hauchard, un francez ce recrutează jihadişti pentru Statul Islamic, le-a făcut imediat după atentatele de la Paris din luna noiembrie. "Brazilia, tu urmezi!", a fost mesajul care a ridicat nivelul de alerta la Rio.

Brazilia nu s-a implicat pana acum în conflictele din Orientul Mijlociu şi ar părea o tara lipsita de griji, dar dorinţa de mediatizare excesiva pe care Statul Islamic o are ar putea sa o transforme într-o ţintă.

"Te-ai putea gândi ca Brazilia nu este o ţintă, dar teroriştii doresc sa fie vizibili, iar pe lângă Cupa Mondiala nu exista alt eveniment mai mediatizat. Riscul terorismului se duce acolo unde apar camerele de filmat", a afirmat Pascal Boniface, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale si Strategii de la Paris.

Din informaţiile existente, în Brazilia nu ar exista celule teroriste active ale Statului Islamic, dar nu este exclusa posibilitatea detonării unor "lupi singuratici".

Temerile sunt şi mai mari, în condiţiile în care traficanţi de droguri din Rio au furat anul trecut un camion ce transporta o tona de dinamita.

Jocurile Olimpice au fost marcate deja de un atac terorist ce a avut loc în 1972, la Munchen, când un grup palestinian a luat ostatici mai mulţi sportivi israelieni şi a ucis 11 persoane.