Anunţul serviciilor secrete de la Seul survine la doar câteva ore după ce Phenianul a lansat un satelit în spaţiu, acţiune care a atras condamnări din partea comunităţii internaţionale care consideră lansarea de duminică dimineaţă drept un test cu rachete balistice.

În cadrul unei reuniuni speciale cu deputaţii din Adunarea Naţională (parlamentul sud-coreean), agenţi ai NIS au declarat că regimul lui Kim Jong-un se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear în orice moment.

Totodată, potrivit agenţiei Yonhap, NIS a informat că satelitul lansat duminică dimineaţa cântăreşte circa 200 de kilograme, ceva mai mult decât primul dispozitiv de acest fel pus pe orbită de Coreea de Nord în 2012. Aceasta ar însemna că satelitul nu este operaţional, deoarece are o greutate foarte redusă, potrivit agenţilor NIS, care au folosit acest argument pentru a concluziona că satelitul nord-coreean "nu are nicio valoare" şi pentru a reafirma teza potrivit căreia noua aventură spaţială a regimului Kim Jong-un nu este altceva decât un test balistic.

Un satelit care cântăreşte circa 200 de kilograme "este inutil ca satelit", a declarat la rândul său Lee Cheol-woo, din partea partidului de guvernământ, Saenuri, adăugând că un satelit funcţional cântăreşte în general cel puţin 800 de kilograme şi ajunge până la 1.500 de kilograme. Lee a mai spus că autorităţile sud-coreene suspectează că RPDC a folosit piese-cheie dintr-o rachetă cu rază lungă de acţiune din Rusia, dar a refuzat să ofere alte detalii.