„Nu putem sacrifica şansa unei decizii politice în favoarea unei tactici militare lipsite de judecată”, a spus el, referindu-se la continuarea bombardamentelor ruse în Siria. Potrivit acestuia, loviturile aeriene ruseşti au schimbat echilibrul militar şi au provocat un nou val de refugiaţi. Este necesar să se reia negocierile întrerupte la Geneva, pentru a obţine un armistiţiu şi de a crea coridoare umanitare către regiunile asediate de Siria, a spus Steinmeier.

Politicienii din coaliţia de guvernământ din Germania au condamnat, de asemenea, bombardamentele ruseşti. „Acţiunile Rusiei sunt expresia cinismului crud al politicii de la Moscova”, a declarat preşedintele comisiei externe a Bundestagului, Norbert Röttgen. Potrivit lui, Rusia vrea să bombardeze la început opoziţia anti-Assad, şi apoi să-i încurajeze pe ceilalţi să lupte în comun împotriva „Statului Islamic” (ISIS).
Altfel spus, ca şi cu alte ocazii, Kremlinul va oferi soluţia la o problema pe care el însuşi a creat-o, a spus el. Röttgen a adăugat că Rusia sporeşte, în mod avantajos pentru ea, numărul de refugiaţi care doresc să vină în Europa.

O critică aspră a acţiunilor Rusiei vine şi din partea lui Gernot Erler, însărcinatul pentru cooperarea cu Rusia al guvernului federal, scrie ziarul.
„Să depui eforturi pentru soluţionarea paşnică şi, în paralel, sa continui bombardamentele sunt lucruri incompatibile, a spus el. Nu poţi testa dorinţa pentru pace a altor ţări şi sa pariezi totodată pe o soluţie militară a conflictului. La nimic bun asta nu va duce”, a concluzionat Erler.