Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită.

Regimul Kim Jong-Un susţine că a plasat "cu succes" pe orbită satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă.

Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodată.

Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite şi de China să nu utilizeze tehnologie balistică.

"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), în 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord.

Imediat după lansarea rachetei, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat acţiunea Phenian-ului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise, relatează AFP, care citează surse diplomatice.

Pe de altă parte, oficialii niponi şi cei sud-coreeni afirmă că, în fapt, Coreea de Sud nu a făcut altceva decât să testeze aceeaşi tehnologie folosită pentru rachete nucleare.