Merkel şi Hollande vor avea o întrevedere bilaterală la sfârşitul după-amiezii de duminică, la finalul căreia vor participa la un dineu la invitaţia preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, într-un restaurant din Strasbourg.

Întrevederea, în spatele uşilor închise, se va desfăşura cu câteva zile înaintea unui summit european ce va avea loc pe 18-19 februarie la Bruxelles. Liderii francez şi german nu au prevăzut să facă declaraţii nici la sosire, nici după dineul din restaurant, situat la câteva sute de metri de catedrală. „Hotărâţi să apere Schengen”, Parisul şi Berlinul vor studia soluţiile pentru criza migraţiei, soluţii care trec prin centrele pentru primirea de refugiaţi (hotspots), expulzarea persoanelor în situaţie ilegală, controalele de la frontiera greco-turcă şi o redistribuire a refugiaţilor, a precizat aceeaşi sursă.

Pentru Germania, unde poziţiile Angelei Merkel sunt puternic slăbite politic, rezolvarea crizei refugiaţilor este o problemă de supravieţuire, estimează, pentru AFP, un diplomat sub protecţia anonimatului. În lipsa unor rezultate în săptămânile ce urmează, UE şi în mod concret Berlinul s-ar putea pomeni în faţa unei 'presiuni politice foarte puternice', subliniază acesta.

Turcii vor trebui să facă partea lor de drum, acceptând să-i reprimească pe cei ce vor fi expulzaţi (din UE) şi să-şi controleze mai bine frontierele. În ceea ce-i priveşte pe greci, ei vor trebui să-şi formuleze cererile şi să pună în funcţiune o organizare ce va permite desfăşurarea tuturor mijloacelor necesare franceze, germane, europene, pe care Parisul şi Berlinul intenţionează să le mobilizeze.

În ultimele zile, cele două capitale şi-au înteţit contactele cu premierul grec Alexis Tsipras şi cu Turcia, iar întrevederea de duminică va constitui o ocazie de a trage anumite concluzii.

În ceea ce priveşte dosarul referendumului britanic, nu există diferenţe între poziţia lui Hollande şi cea a lui Merkel, dă asigurări Parisul. Şeful statului francez exclude să facă 'noi concesii, noi deschideri, noi cereri' până la summitul de la Bruxelles.

Hollande, Merkel şi Schulz s-au mai întâlnit la Strasbourg în 30 ianuarie 2015, pentru un dineu informal, care la acea vreme a fost dominat în special de criza greacă.