„Apărarea spaţiului aerian este realizată de către armata bulgară, autonom sau în comun cu forţe armate ale unor ţări aliate", arată acest amendament adoptat — cu 96 de voturi pentru, 34 împotrivă şi 13 abţineri — după dezbateri intense.

NATO asigură deja apărarea aeriană a celor trei ţări baltice. La începutul lunii septembrie, România a autorizat la rândul său — ca Bulgaria acum — ca avioane ale NATO să asigure protecţia spaţiului aerian, ''alături de aviaţia română", reaminteşte AFP.

Opoziţia socialistă şi ultranaţionalistă bulgară a contestat vehement amendamentul legislativ, calificându-l drept "un atentat la inviolabilitatea teritoriului naţional".

Flota de avioane de luptă, învechită, nu dispune în prezent decât de patru avioane MiG-29 aflate în stare bună. În pofida unei opoziţii puternice din partea Rusiei, Bulgaria a încheiat cu Polonia un acord de recondiţionare în această ţară a unor motoare de MiG-29, ceea ce ar permite ca la mijlocul lui 2016 să se ajungă la şase avioane operaţionale.