„Am decis astăzi să demisionez din funcţia mea de ministru al dezvoltării economice şi al comerţului din Ucraina. Motivul îl constituie intensificarea bruscă şi sistematică a tentativelor de blocare a reformelor importante în ţara noastră”, a declarat Aivaras Abromavicius într-o conferinţă de presă.

Denunţând măsuri active care urmăresc să paralizeze munca noastră pentru reforme, el a citat în special tentative de impunere a unor persoane 'dubioase' în echipa sa şi în posturi-cheie în întreprinderile publice.

Numit în acest post în decembrie 2014, după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere a politicienilor prooccidentali care promiteau să eradicheze flagelul corupţiei, acest lituanian de origine, fost cadru de conducere al unui fond suedez, promisese să utilizeze metodele cele mai radicale pentru a reforma ţara.
Împreună cu ministrul finanţelor — de origine americană — Natalie Jaresko, ministrul Abromavicius (40 ani) era considerat un om-cheie în aplicarea reformelor promise de preşedintele Petro Poroşenko şi solicitate de furnizorii de fonduri Kievului, precum Fondul Monetar Internaţional.

„Cred că Aivaras trebuia să rămână ministru şi să continue reformele”, a scris pe reţeaua de socializare Facebook preşedintele Poroşenko după ce s-a întâlnit cu Abromavicius.
Şeful statului, potrivit Constituţiei ucrainene, nu are nicio putere asupra formării guvernului. Într-o declaraţie comună, mai mulţi ambasadori occidentali la Kiev — în special american, britanic, francez şi german — s-au declarat 'foarte dezamăgiţi' de această demisie. „Este important ca liderii Ucrainei să lase deoparte diferendele lor, depăşind interesele care au împiedicat progresele ţării timp de decenii, şi să meargă înainte cu reformele indispensabile”, au pledat ei.

Ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt a salutat pe contul său Twitter în persoana ministrului demisionar pe unul dintre 'marii campioni ai reformelor guvernului'.
Investitori şi analişti s-au pus de acord în a spune că corupţia rămâne o frână considerabilă în calea dezvoltării Ucrainei, ţară angajată de doi ani într-un conflict armat devastator cu separatiştii proruşi în Est, într-o perioadă de profundă criză economică şi aflată sub perfuzii financiare.

În clasamentul său pe anul 2015 pentru percepţia asupra corupţiei, organizaţia Transparency International a clasat Ucraina pe locul 130 din 168, poziţie ameliorată cu un singur punct în raport cu 2014.
Potrivit economistului Oleksandr Paraşcii de la societatea de investiţii Concorde Capital, această demisie-şoc — care mai trebuie să fie aprobată de parlament pentru a deveni efectivă — constituie 'un semnal îngrijorător pentru investitorii străini'.

Premierul Arseni Iaţeniuk şi-a exprimat regretul faţă de această decizie luată sub presiune politică: „A demisiona înseamnă a fugi de pe câmpul de bătălie”, a spus el.
Pentru a-şi explica plecarea, Abromavicius a denunţat 'o tentativă clară de a se stabili un control asupra fluxurilor financiare, în primul rând în cadrul (operatorului gazier ucrainean) Naftogaz, precum şi în industria apărării'.
„Echipa mea şi cu mine nu vrem să servim de acoperire unei corupţii flagrante, să fim marionete sub controlul celor care vor — păstrând imaginea fostei puteri — să stabilească un control asupra banului public”, a spus el. El l-a denunţat în special pe Igor Kononenko, unul dintre şefii Blocului Petro Poroşenko în parlament şi considerat de presă una dintre 'eminenţele cenuşii' ale preşedintelui ucrainean.
Potrivit ministrului demisionar, Kononenko — sprijinit de administraţia prezidenţială — a încercat să-i impună numirea unui adjunct responsabil în special de Naftogaz, societate care administrează dificilele relaţii cu compania rusească Gazprom. Kononenko a calificat aceste declaraţii drept 'reacţie emoţională', potrivit agenţiei Interfax.

Acuzaţiile lui Abromavicius au fost susţinute de încă o înaltă personalitate a luptei anticorupţie în Ucraina: guvernatorul regiunii Odesa şi ex-preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în conflict deschis cu premierul Iaţeniuk.

„Toate iniţiativele noastre care urmăresc schimbări în întreprinderile publice sunt blocate personal de primul ministru la impulsionarea lui Igor Kononenko şi a altor grupuri de presiune”, a scris el pe pagina sa de Facebook, invitând la o remaniere ministerială.