„Este puţin probabil ca măsuri simetrice să fie adoptate, ţinând cont de suma destul de exorbitantă pe care partenerii noştri americani doresc s-o investească. Să nu uităm că ei vor să investească de patru ori mai mult anul viitor. Un răspuns simetric este în cazul dat absolut inutil, sunt sigur de aceasta”, a afirmat înaltul diplomat rus.

„Măsuri compensatorii sunt în prezent adoptate (de Moscova) şi vor continua să fie luate pentru menţinerea echilibrului strategic şi militar”, a mai spus Kelin, fost ambasador al Rusiei la OSCE.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a anunţat marţi că Pentagonul va cere în bugetul său pe anul fiscal 2017 circa 3,4 miliarde de dolari pentru sprijinul aliaţilor săi şi a forţelor americane în Europa, ceea ce înseamnă o creştere de peste patru ori a bugetului actual de 789 milioane de dolari. Într-o declaraţie a preşedintelui Barack Obama se menţionează că principalul motiv pentru o astfel de creştere substanţială de fonduri sunt „acţiunile agresive ale Rusiei la periferia Alianţei”, notează RIA Novosti.