Deschizând şedinţa, preşedintele Martin Schulz a făcut o scurtă prezentare a invitatului său, amintind faptul că acesta a fost ales în 2015, marcând prima oară când un preşedinte în funcţie pierde alegerile în faţa candidatului opoziţiei şi descriindu-l pe acesta ca fiind un reformist orientat către creştere economică, combaterea corupţiei şi terorismului. Schulz a prezentat şi condoleanţele sale pentru cei 85 de oameni ucişi de către Boko Haram săptămâna trecută, calificând situaţia din ţară drept serioasă şi afirmând sprijinul Parlamentului European pentru Nigeria.

Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari s-a adresat plenului european, mulţumind pentru sprijinul oferit de către statele membre şi Uniunea Europeană în implementarea măsurilor pentru democratizarea ţării, menţionând că investiţiile europene consistente ajută la stabilizarea şi la dezvoltarea economică a Nigeriei. Acesta a mai amintit şi de agenda comună UE-Nigeria pe mobilitate şi migraţie şi a prezentat garanţia unui efort sporit în combaterea migraţiei către graniţele externe ale Uniunii Europene.

Între subiectele abordate de către preşedintele Buhari s-au mai aflat şi contribuţia ţării sale la misiuni de menţinere a păcii precum şi angajamentul pentru impunerea şi menţinerea păcii pe continentul african.

Muhammadu Buhari a fost ales preşedinte al Nigeriei în martie 2015 cu susţinerea partidului "Congresul progresivilor" (APC), acesta fiind a doua oară şef de stat al Nigeriei, venind la putere prima oară în 1985 ca urmare a unei lovituri de stat militare.