O declaraţie a Ministerului de Interne privind cel mai recent val de migranţi nu a dat nicio explicaţie pentru scăderea semnificativă a numărului de migranţi, dar menţionase anterior că tendinţa descrescătoare observată de la sfârşitul anului trecut a fost cauzată în principal de vremea geroasă de iarnă.

Germania a reimpus de asemenea controalele la punctele de frontieră cu Austria, folosite de migranţii nou veniţi şi caută să accelereze expulzările în cazul celor care nu se califică pentru azil.

Merkel a afirmat că numărul migranţilor care intră în Germania va scădea după ce anul trecut au sosit 1,1 milioane de persoane, această ţară fiind destinaţia finală pentru larga majoritate a celor care au ajuns în Europa în 2015.

Preocuparea publicului a crescut după numeroasele cazuri de agresiuni sexuale asupra femeilor la Koln, de Anul Nou, şi care au fost comise, potrivit poliţiei, de tineri care păreau a fi arabi şi nord-africani.

Potrivit Ministerului de Interne german, 91.671 de persoane au fost înregistrate în sistemul EASY în ianuarie, mai mult decât dublu faţă de numărul din aceeaşi lună a anului trecut.