„A continua ridicarea de ziduri tot mai înalte la frontieră împotriva acestor oameni disperaţi reprezintă un act de cruzime şi o iluzie”, a remarcat el, în deschiderea sesiunii anuale a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva.

„Peste 450.000 de persoane sunt prinse într-o capcană în satele şi oraşele din Siria — în unele cazuri, de ani de zile”, a tras un semnal de alarmă Zeid Ra'ad Al Hussein.

„Hrana, medicamentele şi alte produse de ajutor umanitar de urgenţă sunt blocate în mod repetat. Mii de persoane ar putea să moară de foame”, a avertizat el.

„Privarea deliberată de hrană este, fără îndoială, interzisă ca armă de război. Şi, prin extensie, asediul (localităţilor) de asemenea”, a declarat Înaltul Comisar vorbind în Sala pentru drepturile omului din Palatul Naţiunilor de la Geneva.

Pentru a profita de încetarea ostilităţilor decretată sâmbătă, ONU a anunţat că îşi va intensifica operaţiunile umanitare pentru a acorda ajutor în următoarele cinci zile pentru mai mult de 150.000 de persoane blocate în localităţile siriene asediate de către unul sau altul dintre beligeranţi.

Coordonatorul afacerilor umanitare ale ONU în Siria, Yacoub el-Hillo, a anunţat duminică seara livrarea unor ajutoare luni şi în zilele următoare în localitatea rebelă Mouadamiyat al-Cham, într-o suburbie a Damascului, asediată de forţele guvernamentale.

În total, ONU prevede, în plus la operaţiunile în curs de desfăşurare, 'livrarea în următoarele cinci zile a unor ajutoare pentru aproximativ 154.000 de persoane care trăiesc în localităţi asediate din Siria', a adăugat el.

Naţiunile Unite aşteaptă undă verde de la părţile în conflict 'pentru a ajuta aproximativ 1,7 milioane de persoane din zone greu accesibile', a precizat acesta.

„Evacuările medicale trebuie să fie necondiţionate”, a mai spus Hillo, potrivit căruia 'ONU cere tuturor părţilor să asigure acces necondiţionat, liber şi regulat la toate cele circa 4,6 milioane de persoane care trăiesc în localităţi greu accesibile sau asediate de pe întreg teritoriul Siriei'.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut luni, la rândul său, acces în aceste zone pentru a oferi ajutor medical.

„Multe cereri nu sunt aprobate de către autorităţile siriene”, a subliniat Elizabeth Hoff, reprezentanta OMS în Siria. „În 2015, OMS a depus 102 de cereri: 30 au fost aprobate şi 72 au rămas fără răspuns”, a indicat ea.

Conflictul din Siria care durează deja de cinci ani s-a soldat până acum cu 270.000 de morţi, determinând un exod de milioane de oameni.