Celebră personalitate de extremă dreapta, David Duke a fost conducătorul organizaţiei rasiste în anii 1970, dar s-a distanţat oficial de mişcarea respectivă la sfârşitul deceniului respectiv.

Cu toate acestea, el a rămas un apărător al teoriei superiorităţii rasei albe, revizionist şi îi atacă frecvent pe evrei.

Întrebat în legătură cu sprijinul pe care i l-a oferit această figură de marcă a extremismului din Statele Unite, Donald Trump a dat asigurări că nu ştie nimic despre David Duke.

El şi-a schimbat astfel atitudinea, după ce vineri afirmase, fără reţinere, că respinge acest sprijin.

În faţa insistenţelor de a condamna Ku Klux Klan şi mişcările care susţin extremismul, Donald Trump a explicat că mai întâi trebuie "să se informeze" în legătură cu aceste grupări.

„Nu vreţi să condamn o grupare despre care nu ştiu nimic. Trebuie să mă informez", a explicat miliardarul newyorkez la postul de televiziune CNN.

Aceste declaraţii ambigue au fost condamnate de trei dintre ceilalţi patru concurenţi în cursa pentru învestitura republicană.

„Într-adevăr trist. @realDonaldTrump, poţi mai mult de-atât. Toţi trebuie să fim de acord că rasismul este rău, KKK este detestabil", a scris pe Twitter senatorul de Texas, Ted Cruz.

„Mişcările motivate de ură nu îşi au locul în Statele Unite. Suntem mai puternici împreună. Sfârşitul poveştii", a afirmat la rândul său John Kasich.

„Nu putem fi un partid desemnând pe cineva care refuză să îi condamne pe susţinătorii supremaţiei albe şi ai Ku Klux Klan", a scris pe contul său de Twitter senatorul de Florida, Marco Rubio.

Polemica intervine în contextul în care trei persoane au fost rănite prin înjunghiere, dintre care una grav, iar alte 13 arestate în ciocniri sâmbătă în California (sud-vestul SUA) între membri Ku Klux Klan şi adversari ai acestui grup rasist.

Tot duminică, Donald Trump a fost acuzat pentru un mesaj publicat pe Twitter.

Criticat pentru a preluat un citat al fostului dictator italian Benito Mussolini, el s-a apărat explicând că nu îl interesează autorul, dar fraza în sine.

„Mai bine trăieşti o zi ca un leu decât 100 de ani ca o oaie”, spune citatul distribuit de Donald Trump.