Extremiştii suniţi au atacat Tel Abyad, care este controlat de miliţia kurdă siriană YPG, şi oraşul Suluk din apropiere în primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat purtătorul de cuvânt al YPG Redur Xelil şi surse din securitatea turcă.
 
Avioane de luptă ale coaliţiei au efectuat 10 lovituri aeriene încercând să respingă atacul, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Potrivit OSDO, cel puţin 45 de militanţi din Statul Islamic şi 20 de combatanţi ai miliţiei kurde au fost ucişi.
   
Într-un comunicat armata SUA a declarat că mai multe lovituri aeriene au fost efectuate de coaliţie în apropiere de Tal Abyad.
   
Atacul a fost lansat la câteva ore după intrarea în vigoare a unei „încetări a ostilităţilor” în virtutea unui plan americano-rus, deşi armistiţiul temporar nu se aplică la Statul Islamic şi Frontul Nusra afiliat Al Qaida, ceea ce înseamnă că guvernul sirian, Moscova şi coaliţia îşi rezervă dreptul de a-i lovi. Armistiţiul a părut în mare măsură să fie respectat în cea mai mare parte din Siria.
   
YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd n.r.) au capturat Tel Abyad de la Statul Islamic anul trecut într-o ofensivă susţinută de lovituri aeriene conduse de SUA. Oraşul se află la nord de Raqqa şi a fost o linie cheie de aprovizionare pentru capitala jihadiştilor.
   
Sursele din securitatea turcă au declarat că atacul a fost lansat pe două fronturi şi exploziile şi focurile de armă, auzite din oraşul Akcakale pe partea turcă, au continuat câteva ore.

Sursele din securitate şi un martor la Akcakale au afirmat că avioane de luptă considerate a fi din coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic au lovit poziţiile jihadiste şi că armata turcă a mărit patrulele pe partea turcă a frontierei.
   
Xelil a mai spus ca unii dintre atacatori s-au infiltrat din nord trecând graniţa Turciei, reiterând acuzaţiile că Turcia sprijină gruparea. Turcia a respins în mod repetat aceste acuzaţii şi sursele din securitate au declarat că măsurile recente de a opri trecerile ilegale înseamnă că era imposibil ca atacatorii să fi intrat în Siria din Turcia.