Suveranul pontif a estimat că urgenţa umanitară reprezentată de situaţia dificilă a refugiaţilor ce încearcă să ajungă în Europa „necesită colaborarea tuturor naţiunilor”.

„Un răspuns unanim al ţărilor europene poate fi eficient şi el trebuie să permită repartizarea echitabilă a sarcinilor”, a continuat Papa.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015).

Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM.

Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranţii şi refugiaţii încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia.