La Moscova, dar şi în câteva mari oraşe din Rusia, precum Sankt-Petersburg şi Ekaterinburg, vor fi organizate pe parcursul zilei de astăzi marşuri în memoria lui Nemţov. La Moscova, manifestaţia urmează să înceapă la ora 14:00, iar coloana de oameni va merge pe un traseu convenit anterior cu autorităţile moscovite. Un marş de comemorare va avea loc şi în Nijni Novgorod, oraşul în care s-a născut şi a crescut politicianul.

Totodată, pe parcursul zilei de astăzi oamenii vor avea posibilitatea să viziteze memorialul de pe podul Bolşoi Moskvoreţki, unde în seara zilei de 27 februarie 2015 a fost ucis Boris Nemţov.

Şi şeful reprezentanţei UE în Rusia, Vygaudas Uąackas, împreună cu 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale UE, au anunţat că vor depune mâine flori la locul în care a fost ucis Nemţov.

De cealaltă parte, Duma de Stat a Rusiei a refuzat şi astăzi, la un an de la moartea fostului vicepremier, la fel cum s-a întâmplat şi cu un an în urmă, să ţină un moment de reculegere în memoria lui Boris Nemţov. Pentru momentul de reculegere s-au ridicat doar doi deputaţi – Dmitri Gudkov şi Ivan Graciov. Gudkov, cel care le-a cerut colegilor să se ridice în memoria lui Nemţov, a ţinut să reamintească faptul că a propus un minut de reculegere în memoria lui Nemţov şi anul trecut, când se întâmplase tragedia, dar Duma nu a sprijinit nici atunci ideea, deşi mai mulţi parlamentari i-au spus mai târziu că a fost o greşeală.

„Această problemă nu ţine de politică, ci de etică şi de relaţii umane, fiind vorba despre o persoană care a lucrat în Duma de Stat, a fost lider de fracţiune, prim-viceprim-ministru, guvernator şi deputat în adunarea legislativă Iaroslavl”, a spus deputatul.

În replică, Vladimir Jirinovski a declarat că se va ridica în picioare pentru a onora memoria cuiva într-un singur caz. „Când preşedintele ţării va declara doliu naţional”, a spus Jirinovski, cu care a fost de acord şi preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Serghei Narîşkin.

Amintim că Boris Nemţov a fost asasinat în seara zilei de 27 februarie 2015, în apropierea Kremlinului, la vârsta de 55 de ani. Boris Nemţov se plimba vizavi de clădirea Kremlinului când s-a pomenit sub o ploaie de gloanţe, fiind împuşcat de patru ori de un bărbat care a ieşit dintr-o maşină albă. Ancheta în cazul omorului s-a încheiat cu aducerea pe banca acuzaţilor a cinci bărbaţi din Cecenia.