„Noi vedem că nu mai există progres în procesul de pace. Dacă până de curând era posibil să vorbim despre o încetare a focului, acum primim în fiecare zi rapoarte despre noi atacuri, noi răniţi şi victime”, a spus ministrul.

Potrivit lui, încălcările din partea Rusiei sunt sistematice: „Noi nu numai că nu am văzut retragerea armelor, ci dimpotrivă, vedem că Rusia face exerciţii militare în Donbas”.

„La ce fel de progres al procesului politici putem spera în astfel de condiţii?”, se întreabă Linkevičius.

Potrivit ministrului, singura opţiune pentru a debloca procesul de pace este sa se recunoască ca Rusia este parte conflictului.
„Fără asta nu putem paria nici măcar pe realizarea parţială a acordului de la Minsk”, a spus el.

În ceea ce priveşte prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei, o serie de ţări europene se vor opune şi, prin urmare, va fi o decizie mai dificilă ca niciodată.

„În martie va avea loc o prelungire a sancţiunilor cu caracter personal. Ele nu sunt legate de Minsk, şi nu ar trebui să fie o problemă. Pentru toţi este clar că motivul lor este violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, care nu a fost înlăturată”, spune el.

În ceea ce priveşte sancţiunile economice, decizia se va lua în timpul verii şi ar putea apărea mai multe dificultăţi.

„Asistăm deja la declaraţii că sancţiunile împiedică dialogul cu Rusia şi ca trebuie să le anulăm. Suntem categoric împotriva acestui curs, sancţiunile sunt un lucru rău, pentru că ultimatumul este întotdeauna mai rău decât dialogul, dar Rusia nu face nimic pentru a rezolva conflictul din Donbas şi într-o astfel de situaţie despre ridicarea sancţiunilor nici nu ar trebui să aducem vorba”, a spus Linkevičius.

„Prea multe ţări vor să închidă ochii la situaţia reală şi să vadă un progres. Şi, de aceea, trebuie să demonstreze în mod activ ceea ce se întâmplă, să le spunem cine de fapt încalcă acordul”, a spus ministrul.

Valabilitatea sancţiunilor economice împotriva Rusiei expiră pe 31 iulie 2016.