VIDEO

Doi jurnalişti turci arestaţi pentru critici la adresa guvernului, au fost eliberaţi

Doi jurnalişti turci arestaţi pentru critici la adresa guvernului, au fost eliberaţi
Sursa: jurnal.md Foto: gandul.info 26.02.2016 16:01
Doi jurnalişti turci, reţinuţi după ce au dezvăluit că Ankara a livrat arme rebelilor islamişti din Siria, au fost puşi în libertate. Informaţia a fost confirmată de mai multe instituţii media din Turcia, inclusiv de cotidianul unde sunt angajaţi cei doi ziarişti. Aceştia au stat după gratii trei luni. 
 
După 92 de zile petrecute în arest, jurnaliştii Can Dundar şi Erdem Gul au fost eliberaţi. Ei au fost aşteptaţi la poarta penitenciarului de rude, prieteni şi colegi.
 
Cei doi jurnalişti au fost reţinuţi după ce au prezentat un material în care acuzau Guvernul de la Ankara că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria. Curtea Constituţională din Turcia a respins învinuirile aduse jurnaliştilor. Decizia a fost adoptată cu 12 voturi favorabile şi trei împotrivă.
 
Cele 92 de zile de arest au fost un calvar atât pentru cei doi jurnalişti, cât şi pentru colegii de breaslă care spun că libertatea de exprimare în Turcia este în mare pericol.
 
În raportul Freedom House, prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în ceea ce priveşte gradul de libertate a presei în anul 2015, la nivel global.

 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP