Avramopoulos a luat drept reper data de 7 martie, dată la care liderii Uniunii Europene se vor întâlni cu oficialii turci pentru a discuta noi soluţii în acest sens, cu alte zece zile înainte ca UE să organizeze propriul summit pe tema crizei imigranţilor, programat pentru 18-19 martie.

„În următoarele zece zile, ne trebuie rezultate tangibile şi clare pe teren, altfel există pericolul ca întregul sistem (n.r. Schengen) să cedeze” a declarat demnitarul european la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de Justiţie şi Interne din capitala Belgiei.

Peste 100.000 de imigranţi au intrat în UE de la începutul anului, iar numărul acestora ar putea creşte semnificativ în următoarea perioadă pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor meteorologice. În acelaşi timp, statele membre UE încă se contrazic pe tema cotelor obligatorii de refugiaţi şi a măsurilor care ar trebui luate pentru a reduce fluxul migrator, iar o parte dintre statele din spaţiul Schengen au suspendat acordul de liberă circulaţie şi au reintrodus temporar controalele la graniţă.