Aproape două treimi din cele 3.000 de persoane intervievate de British Social Attitudes (BSA) şi-au declarat scepticismul faţă de UE, dar numai 30% au afirmat că doresc ieşirea ţării din blocul comunitar, a declarat analistul politic John Curtice de la institutul NatCen Social Research, într-un raport.
Aproape jumătate dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că apartenenţa la Uniunea Europeană subminează identitatea distinctivă a Marii Britanii, dar numai un sfert au fost de părere că economia se va îmbunătăţi prin părăsirea Uniunii, a explicat Curtice.

„Deşi preocuparea culturală larg răspândită în Marea Britanie stă la baza multor îndoieli şi temeri legate de relaţia cu UE, preocuparea în sine este, în mod tipic, insuficientă pentru a convinge pe cineva că Marea Britanie chiar ar trebui să iasă din Uniune”, a adăugat acelaşi analist.

„Numai dacă sunt convinşi şi de argumentul economic în favoarea retragerii (din UE), este foarte probabil ca oamenii să dorească să facă acest pas”, a comentat John Curtice, singurul analist proeminent care a prognozat în mod corect rezultatele celor mai recente alegeri legislative din Marea Britanie.
„Aceasta explică de ce o naţiune ce pare dornică de restrângeri radicale ale acţiunilor şi prerogativelor UE nu este în mod necesar una care, la momentul oportun, va vota să iasă din Uniune”, a continuat el.

La referendumul convocat pentru 23 iunie, alegătorii sunt chemaţi să răspundă la o singură întrebare: Ar trebui Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?

Un sondaj YouGov realizat pentru The Times şi publicat miercuri arată că 38% dintre respondenţi doresc ieşirea din UE, iar 37% vor rămânerea în Uniune, restul de 25% fiind indecişi sau neintenţionând să se prezinte la vot.