Chiar dacă conflictul din Donbas va fi îngheţat, lupta juridică dintre Ucraina şi Rusia dimpotrivă, va capătă o nouă intensitate.

Bloomberg ne aminteşte că Rusia încearcă să recupereze 3 miliarde de dolari oferiţi lui Viktor Ianukovici în 2013. Procesul respectiv ar putea dura între 18 şi 24 de luni.

La rândul său, Ucraina cere Rusiei plata unor despăgubiri pentru anexarea Crimeii. Preşedintele Ucrainei a declarat la ultima sa mare conferinţă de presă de luna trecută că Ucraina va depune o cerere la Curtea Internaţională de la Haga pentru plata unor despăgubiri în valoare de 37 miliarde de dolari.

Instrumentarea cazului la Curtea Internaţională de Justiţie poate dura ani, spune Peter Griffin, de la Slaney Advisors din Londra.

De asemenea, compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a depus la Curtea de Arbitraj de la Stockholm o alta plângere, împotriva Gazprom, în care cere plata a 26 miliarde de dolari, reprezentând sumele achitate în plus pentru livrările de gaze şi tranzit. Prima decizie probabil că va fi pronunţată nu mai devreme de mijlocul acestui an.

În acelaşi timp, Naftogaz a angajat avocaţi şi pentru a solicita daune pentru pierderea activelor din Crimeea.

La rândul său, Gazprom a depus anul trecut o cerere la instanţa de arbitraj de la Stockholm, în care pretinde de la Naftogaz plata a 29,2 miliarde de dolari pentru livrările neplătite şi refuzul de a importa gaze. Luna trecută, corporaţia a anunţat că Ucraina îi datorează în total 32 miliarde de dolari.

De asemenea, proces împotriva Rusiei a declanşat si banca de Economii din Ucraina. Instituţia cere despăgubiri de 15 miliarde de hrivne pentru pierderile de active din Crimeea.

Alte cinci dosare de arbitraj au fost depuse de companiile Ukrnafta, PrivatBank pentru Aeroportul Belbek, confiscat de Rusia in Crimeea.

Se afirmă că Rusia a încălcat tratatul bilateral de protecţie a investiţiilor, semnat cu Ucraina în 1998. La rândul sau, Rusia a declarat că nu va participa la procesele de arbitraj cerute de Ucraina.

Potrivit experţilor, litigiile Ucrainei cu Rusia pot dura ani în sir şi costa zeci de milioane de dolari taxe legale.

Şi nu există nicio garanţie că, chiar şi în cazul unui câştig în instanţă, Rusia va plăti.

„Ucraina va fi nevoita sa stea la coada, împreună cu foştii acţionari ai Yukos, care au câştigat prin proces despăgubiri de 50 de miliarde de dolari. Si in cazul lor a fost vorba despre confiscarea ilegală a activelor”, spune publicaţia.