Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, cetăţeanul estonian în vârstă de 32 de ani, Maksim Gruzdev, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

S-a stabilit că Gruzdev a fost recrutat în a doua jumătate a anului 2013 în regiunea Pskov. Până la arestarea sa, în octombrie 2015, contrabandistul livra informaţii serviciilor speciale ruse, inclusiv cu privire la activităţile agenţilor politiei secrete estoniene (CAPO).

În octombrie 2015, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru cooperarea cu serviciile speciale ruseşti, şi cetăţeanul estonian în vârstă de 21 de ani, Aleksandr Rudnev. Potrivit anchetatorilor, acesta a fost recrutat în primăvara anului 2013 tot în regiunea Pskov, şi de atunci şi până la arestarea sa, în martie 2015, a transmis serviciilor secrete ruse informaţii cu privire la activităţile Forţelor Armate estoniene din sudul Estoniei.

De asemenea, în octombrie 2015, a fost condamnat la patru ani şi 10 luni de închisoare Pavel Romanov (42 de ani), cu cetăţenie nedeterminată. Romanov a început cooperarea cu serviciile speciale ruse în 1994, transmiţând informaţii despre capacitatea de apărare a Estoniei, protecţia frontierei de stat şi cu privire la responsabilităţile angajaţilor instituţiilor juridice.

Procurorii estonieni susţin că cei trei contrabandişti au fost recrutaţi de serviciile secrete ruse pe baza activităţii lor infracţionale, transmite INTERFAX.

„Unii dintre ei au primit bani în Rusia, de exemplu Rudnev, dar în primul rând serviciile secrete le ofereau informaţii care îi ajutau pe contrabandişti să desfăşoare activităţi de contrabandă, cum ar fi  posibilităţile de trecere ilegală a frontierei”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Harris Puusepp, purtător de cuvânt al CAPO, a subliniat că „aceste cazuri arată că serviciile secrete ruse recrutează şi folosesc infractori de drept comun în activităţi de spionaj”.